måndag 28 april 2014

Kronan på EYP-verket

Vår fjärde dag i Valencia blev kronan på verket här på EYP. Under ett stort och långt möte, som går under namnet general assembly, fick de olika kommittéerna presentera sina förslag för hur EU kunde hantera en rad svåra europeiska frågor.


I den här byggnaden, Ciudad de las Artes, gick mötet av stapeln. Till vardags är det ett center för konst och vetenskap. Enligt mina kolleger i Spanien är byggnaden en symbol för det mesta av det som är problemet med den spanska ekonomin; att man plöjer ner många många miljoner euro i ett pampigt bygge som börjar falla ihop bara några år senare. Men fint var det. Åtminstone intressant. Arkitekten är tydligen stämd för att många av hans broar inte håller.Frans och en av medlemmarna i hans kommitté laddar upp inför mötet. Om du vill veta vad EU kunde göra för att minska ungdomsarbetslösheten är det bara att vända dig till honom.Jenny är numera vår försvarsexpert och har förslag på hur EU-ländernas försvarssamarbete kunde fördjupas.Elvira vet det mesta om hur EU kan garantera medborgnas säkerhet utan att kränka deras rättighet till privatliv.Ellen å sin sida har en djup förståelse för EU:s energipolitik. Hennes kommitté har tacklat utmaningar vad gäller EU-medborgarnas tillgång till energi.

Sammanlagt åtta kniviga frågor diskuterades och debatterades. Delegaterna imponerade gång på gång. De hade satt sig in i verkligt komplexa problem och kunde föra fram sina genomtänka lösningsförslag på övertygande sätt. En del av talen fick mitt modersmålslärarhjärta att jubla. Stundvis var talen nästan magiskt bra.Efter att alla kommittéer presenterat sina idéer och mötet godkänt eller förkastat var EYP i Valencia 2014 avslutat. Vi fick intyg och tog farväl av de andra delegaterna och lärarna, de andra i la familia.


När andra rusade iväg till tågstationer och flygfält strosade vi långsamt tillbaka hem till vandrarhemmet. Vi njöt av ett fantastiskt vackert Valencia. En stilla sommarbris. Av att få prata svenska igen.

Sedan avslutade vi kvällen med Valencias paradrätt: paella med kyckling, hare, sniglar och bönor. Mycket gott!