tisdag 1 december 2015

3,5 år senare

Jag blir äntligen student om tre dagar, med betoning på ordet ”äntligen”. Jag har under min gymnasietid haft en old-fashioned konventsintagning, varit servitris på Lärkans 130-års fest, bott ett halvt år i Skottland, haft en fantastisk penkis, och vid sidan om gjort ett hyfsat bra studieresultat. Jag har haft det roligt, och jag har haft det stressigt, precis som alla andra, med skillnaden att jag hör till den minoriteten som går igenom den här festen på 3,5 år – och hur känns det?




                                                                                                        Det känns både bra och dåligt, lite förvirrande samt väldigt befriande. Det känns bra, för att jag är nöjd med mina resultat, och är glad, för att jag får fira min fest vid en tidpunkt då de flesta inte tar studenten, vilket betyder en kortare dimission och flera jämnåriga vänner på min studentfest. Dessutom får man mera ledigt före pluggandet till inträdesprov, och ifall man har tur kanske ett litet snötäcke finns på marken den dagen man äntligen får bära den vita mössan – det hoppas i alla fall skribenten in till det sista.

Samtidigt, inte för att låta dyster och grå, så är 3,5 år inte bara en fest där man får mera tid att läsa och ta det lugnt, utan det kan också vara det motsatta. Det blev det i alla fall för mig, då den sista terminen var den jobbigaste terminen av hela min gymnasiegång. Jag kände mig bara väldigt trött på att vara gymnasieelev, då ens egen årskurs hade gått vidare i livet och pratade om sina universitetsliv. Jag blev otålig och stressad, och hade ingen motivation. Jag blev passiv. Jag var innerst inne så redo att gå vidare i livet, men jag tvingades ännu orka sitta kvar ända till i början av december, för att sedan äntligen, äntligen, gå vidare.

Men jag fixade det, och nu kan jag andas ut. Nu är det bara det roliga kvar i form av festlighet och stämning. Men det är mycket som borde göras före man får stå på scenen tillsammans med de andra studenterna och sjunga om studentens lyckliga dag, och skåla med riktiga champagneglas fyllda med det mest kvalitativa innehållet. Före det krävs det en klänning, skor, en plan för naglar och hår. Var ska man hålla festen, vad ska man bjuda på? Vem får komma, hurdana dekorationer ska man ha. Det är mycket att göra, men nu är allt bara kul – nu är det bara att fira att man orkade med allt till slut!

                                                                                                              Så fastän min tid i Lärkan har varit otroligt fin, och jag har trivts så bra, så finns det egentligen ingen nostalgi kvar. Under våren kändes det väldigt ledsamt att resan höll på att komma till sitt slut, men under hösten växte jag ut ur känslan av att vilja stanna kvar i gymnasiet. Jag vill gå vidare, pröva mina egna vingar. Det finns sin utsatta tid för allt, och nu är det här kapitlet slut, och jag kommer bära med mig endast positiva minnen av det, då de negativa stunderna bleknar i jämförelse med allt det positiva som varit.


Så tack bästa Lärkan för de gångna åren, och för de färdigheter jag fått för att klara mig i nästa stadie av livet. Tack för de matematikkurser jag aldrig förstod något av, och tack för de modersmålskurser jag kunde gått fem gånger i rad. Tack för de 3,5 åren som var’t!

tisdag 24 november 2015

Årets korvluciakandidater



Kandidat #1
Seba


Namn: Sebastian Mellblom
Hemort: Gränsen till Sibbo
Familj: Mamma, Pappa, Broidi, Hund
Gör: Går elämän koulu och spelar musik
Äter helst: Oxfilé (och korv, såklart)
Dricker helst: Öl
Musikvitsord: 10

Jag är som allra bäst när...jag är på scen och har en öl i handen.
Jag jobbar på att...göra min första läxa någonsin.
I framtiden...kommer jag att vara en musiker.
Ett korvluciaminne: Lassis graciösa gång ner för trappan i auditoriet.
Min senaste goda gärning: Köpte en öl till en (myndig) vän som inte hade råd.
Korvlucia ska...vara självsäker på scen, veta vad han gör och för Guds skull älska korv.
Viktigaste med korvlucia: Att håret inte brinner upp och att alla har det roligt.


Kandidat #2
Oliver


Namn: Oliver Mangs
Hemort: Grankulla
Familj: En bror och föräldrar
Gör: Blir intervjuad...
Äter helst: Mat
Dricker helst: Vatten...?
Musikvitsord: 10

Jag är som allra bäst när...jag tagit ett par...
Jag jobbar på att...dricka mer....
I framtiden.. är jag VD på ett stort företag.
Ett korvluciaminne: Kandidatpresentationerna på ettan.
Min senaste goda gärning: Hjälpte en katt ur ett träd år 2004
Korvlucia ska...älska korv.
Det viktigaste med korvlucia: Korvandan.

Kandidat #3
Bena


Namn: Benjamin Åkerlund
Hemort: Helsingfors
Familj:Föräldrar, Linus och katt
Gör: Brudar, mellanöl och idrott.
Äter helst: Korv
Dricker helst: Öl med korv.
Musikvitsord: 9

Jag är som bäst när...jag inte är i skolan
Jag jobbar på att... överleva gymnasiet
I framtiden... har jag stort hus, bra jobb och kanske kärring. Korv.
Ett korvluciaminne: Hur nervös man som etta var då abina sjöng "föbjudna" saker om lärarna och rektorn...
Min senaste goda gärning:  Donerade blod i fredags... Kim kallade mig faktiskt livräddare.
Korvlucia ska... ha en korv, fri tolkning.
Det viktigaste med korvlucia: Upprätthålla tradition.



Kandidat #4
Jokke


Namn: Joakim Seppelin
Hemort: Kökkeli, Esbo
Familj: Mamma, pappa, bror, syster, kylskåp.
Gör...saker intressanta och roliga.
Äter helst: En vällagad biff.
Dricker helst: En välkyld öl
Musikvitsord: 10

Jag är som bäst när... jag ätit en biff, tagit min tupplur och fått en kopp juhlamokka.
Jag jobbar på att...få mer inspiration för skolan (eternal struggle)
I framtiden... hoppas jag att jag trivs med mitt jobb och har en trevlig familj.
Ett korvluciaminne: När Björn Schaumans slogan för att bli korvlucia var "Om du inte röstar på mig gör du sig själv en björntjänst".
Min senaste goda gärning:  En äldre dam föll i tåget och jag hjälpte henne upp.
Korvlucia ska... se ut som att han gillar Kabanossi eller annan korvsort..hehe.
Det viktigaste med korvlucia:  Ge dagen en lätt och mysig stämning.


Röstningen pågår fram till den 7e december i gymnasiet lärkan. En röst kostar 20 cent och pengarna går oavkortat till abikassan. 


Foto: Olivia Gripenwaldt

måndag 9 november 2015

EYP, Estland, elektricitet och extravagans

Lärkorna Jannica Savander, Ellen Pellosniemi och Emilia Winqvist besökte Estland under hösten. Vi fick möjligheten att delta i en EYP-session. Trots att vi alltid haft trevliga erfarenheter av EYP var vi inte alltför taggade på att åka iväg mitt i värsta skolstressen. Nu i efterhand är vi ändå tacksamma för att vi gjorde det eftersom vi helt klart fick uppleva höstens bästa och galnaste vecka.

Lärkandelegationen anländer med stil.
Stiliga vid öppningsceremonin.

Temat för sessionen var ”light scienses” dvs. vetenskaper om ljuset. Vi fick alla under resan tackla olika frågor och problem samt finna lösningar till dem. Emilia antog sig hängivet problemet med de bristande kunskaperna i IT inom unionen medan Jannica fick ta tag i frågan om hur fotoner kan utnyttjas inom läkemedelsindustrin. Ellen igen fick åta sig dilemmat med för långsam internetuppkoppling och i vissa delar av Europa den icke existerande tillgången till internet.


Intresserade av vetskapens möjligheter - Jonas borde vara stolt!

Taggade inför farewell party med temat "Crazy glow-in-the-dark scientists"

Emilia svarar på frågor under debatten
"High five" efter Jannicas lyckade tal 
Internationella vänner ( En britt, en Est och en Finne)
Ingen överraskning att se en fokuserad Lärka (Ellen) på GA

Lärkandelegationen snygga innan sömnbristen tog över
En "owlsome" Jannica

Vänner det bästa med EYP !
Byggande av laganda inom arbetsgrupperna

PS. EYP är en av de bästa sakerna du kan göra under din tid i Lärkan, ge det en chans!

/ Ellen, Emilia och Jannica
                                       

måndag 2 november 2015

Elevkårens temadag

Precis efter att vi hämtat oss ordentligt efter höstlovet (som för övrigt var alldeles för kort) inträffade elevkårens temadag som ett välkommet avbrott i vardagen. Vi ettor har verkligen fått frossa i specialprogram och temadagen sänkte absolut inte på nivån, tvärtom.

Dagen började med sovmorgon och allmän yrsel (varskamanvaravilketklassrumvemärimingruppJAGHARINGENJAGKÄNNERIMINGRUPP), men jag tror och hoppas att alla hittade till rätt klasser och rätt grupper och i rätt tid till slut. För någon som inte är ett skvatt allmänbildad inom film- och tv-serieområdet var citatfrågesporten via centralradion kanske inte optimal, men min grupp klarade sig ändå relativt bra. Efter en dryg halvtimmes funderande kring citaten fick vi en liten paus innan följande programpunkt.



Då alla samlats i auditoriet fick vi se trollkarlen Robert Jägerhorn uppträda. Hans konster var synnerligen underhållande och att försöka klura ut hur tricken gick till vållade de flesta huvudbry.



Förutom de "ordinära" korttricken fick vi även se flera olika tankeläsningskonster och så kallad människokännedom, som magimästaren själv uttryckte det.



Efter lunch tågade vi åter ner till auditoriet för att se på film, som visade sig vara Imitation Game. Före filmens början såg vi avundsjukt (läs: mordiskt) på när medlemmarna i grupp 9 hämtade sina chokladbitar för vinsten i citatfrågesporten.



Imitation Game var för övrigt en perfekt avslutning på den mysiga dagen och alla gick nöjda och belåtna (dock utan choklad) hem för att vila sig efter det ansträngande programmet.



Stort tack till er som ordnade temadagen, nu är det bara att bita ihop och orka studera ända fram till jul!

Text: Melinda Karkola

Bild: Frans Cederlöf

lördag 3 oktober 2015



MIN FÖRSTA PROVVECKA

Nu har vi ettor äntligen kommit ordentligt in i gymnasievärlden. Vi har varit med om vår första provvecka! En och en halv vecka som man hört mycket om, både bra och dåligt. En del älskar provveckan, för man har ingen normal skola, och andra hatar den, eftersom man helt enkelt har så mycket att göra.
Man kan verkligen konstatera att gymnasiet kräver mer tid än högstadiet. Det räcker inte bara med att skoldagarna blir längre och läxuppgifterna svårare, utan det som kanske gör största skillnaden är provområdets plötsliga expanderande.
Före provveckan kände jag mig nervös för vad som komma skulle, men det var nog onödigt. Jag hade förberett mig på det värsta, men jag kom igenom alla mina kurser så ingen katastrof. Vad spelar vitsord egentligen för roll? Det är ju inte det specifika vitsordet som gör någon skillnad i det stora hela, utan hur mycket man i verkligheten kan. Okej, jo jag vet att vitsordets uppgift är att beskriva kunskapens nivå, men om det går som för mig i hälsokunskapsprovet, att provfrågorna behandlar just de teman jag inte kunde bra, så kan vitsordet med dålig tur ge helt fel bild av hur mycket man kan. Jag tycker alltså att man inte ska stirra blint bara på vitsordet.
Måste nog säga att provveckan kom ganska snabbt. Man hade just hunnit bli van vid nya skolan och nya rutiner, när plötsligt perioden höll på att ta slut och provveckan väntade bakom knuten. Bra med det är om alla andra perioder går lika snabbt så är det ju sommarlov helt snart! Woop!
Ha det bra!
Katja





tisdag 29 september 2015

Studentexamens lov



obs! Kan innehålla spår av ironi.





" Om jag talar både censorers och 
människors språk, men saknar 
Laudatur, 
är jag bara ekande brons, 
en skrällande cymbal. 

Och om jag har profetisk gåva
och kan förutspå alla uppgifter 
och har all kunskap, 
och har all tid så att jag kan läsa berg av böcker
Men inte får Laudatur,
så är jag ingenting

Och om jag skriver ner allt jag kan
och om jag låter bränna min okunskap på bål, 
men saknar Laudatur, har jag ingenting 
vunnit. 

Kustodianten är  tålmodig och god. 
Skribenten är inte stridslysten, 
 men inte skrytsam och inte 
uppblåst. 

Den är inte utmanande, inte 
självisk, den brusar inte upp, 
den vill ingen något ont. 

Den finner inte glädje 
i orättvist rättade prov
men gläds även
när andra får Laudatur

Allt bär den, allt tror den, 
allt hoppas den, allt 
uthärdar den.
Kampen för Laudatur upphör aldrig.

Nu består Magna cum laude, Eximia cum laude och 
Laudatur, dessa tre, och
störst av dem är
Laudatur."


Så, studentskrivningarna har alltså dragit igång. Och inte bara det, de har dragit förbi också. Och det har väl tagit sig uttryck på lite olika sätt. En del bosatte sig i biblioteket. Andra låtsades lära sig franska genom att kolla på Vänner (dubbat, alltså). Ibland var studentexamen allt och vardagliga verb tappade sin betydelse i infinitiv för att enbart vara förkortningen på studentexamen (se). Det hände sig att även anonyma, upphittade, dock mycket fräscha, chipsrester dög som matematikpluggarmat.
Någon var stressad. En annan sansad och självsäker. En tredje faktiskt helhjärtat inspirerad att prestera bra i favoritämnet.

Många var vi nog som funderade på om myrorna i benen skulle bli så många att det sista man såg var rader med bord och optiska blanketter, innan man groteskt blev uppslukad av de hungriga insekterna.
Men det var faktiskt lugnt. Man har gott om plats, en bra stol och framförallt, en helt speciell, uthärdande, sinnesstämning. Men visst skuttade men lite diskret upp och ner för trappan till toaletten. Och så fort dörren var stängd tror jag de flesta blev något av en Taylor Swift där inne.

Jag tycker inte det var så farligt. Mystiskt hur det kan vara så gemytligt men så stelt på samma gång. Men då ska vi alla komma ihåg att jag inte ännu skrivit något realprov. För det verkar i ärlighetens namn inte vara någon disneyfilm.

Hur som haver har hela bunten, i flera omgångar, kommit helskinnade och faktiskt oftast muntra upp ur vår (halvt) underjordiska skrivsal. Och det bästa är ju när alla som skrivit färdigt samlas uppe vid trapporna för att pusta ut och norpa överbliven mat av varandra.


Såå? Skrev vi bara Laudatur?
 - Nej knappast, bara nästan. Men man vet ju aldrig. De slutgiltiga resultaten dröjer ännu ett tag...

Och, tycker jag verkligen att Paulus egentligen borde ha undervisat korintierna om studentexamensvitsord?
   -Nej, självklart inte. (Skulle dock skapa en härligt konstig stämning på en hel del bröllop...)
 Och lyckligtvis är skrivningarna över för den här gången och vi har alla gott om tid att fokusera på originalets budskap.

.. i alla fall i en period. För den 30:e november börjar vårens prepkurser, och därmed hela denna procedur om igen.





En som i alla fall får L i kameraskills är Jesper Petterson, som står för bild och Gifs i detta inlägg!


(Övrig källa är 1 Kor 13 (diverse verser))

tisdag 22 september 2015

Vem är du under provveckan? Tips för ettor och intresserade!

Tänk! En hel period har snart passerat och det betyder provvecka! Ett nytt och kanske rentav lite spännande moment för ettorna. Alla är vi olika, så här har vi sammanställt det ultimata testet för att reda ut din provveckopersonlighet. 


Hurudan är en bra lärare?

En bra lärare kan stötta och lära ut så att alla har en chans att klara sig bra.
Bryr sig inte så länge man är på majoriteten av lektionerna, inte stör överdrivet mycket och skriver godkänt i kursprovet.
@Pedagogiska färdigheter är inte det viktigaste. En lärare ska ha en stark passion för och vara väl insatt i sitt ämne.
# Inspirerande, men inte för påtryckande. Frihet under ansvar.

Hur tänker du när du gör kursval?
%Hoppas verkligen få in en extra konst/musik/gymnastikkurs som omväxling.
@35 kurser på ett år, njaa, några till ska man nog få in!
#Lagom många av de ämnen jag gillar.
&Int märks de nu om ja har nån mattekurs för lite




Vilket ord beskriver dina läxvanor bäst?
@Välstrukturerade
# Sporadiska
% Hektiska
&Obefintliga

Vilket av dessa betyder mest för dig?
# Talang
%Kämpaglöd
&Bekvämlighet
@Perfektion








Dagens sista lektion har nu gått mer än 5 minuter på övertid. Vad tänker du?
#Om inte lektionen avslutas om 10 sekunder kommer jag helt enkelt självmant gå ut.
                @ Det är lugnt, det är ändå viktiga saker vi går igenom
%Försöker koncentrera dig in i det sista, men det är svårt eftersom du var uppe till 3 och läste på förhör igår.
&Det berör inte mig, för jag gick hem i pausen.




Vad har du för framtidsutsikter?
& Siwakassan duger gott och väl.
 @Ja ska in till Juri, Medi och Aalto. Punkt.
#Studera något intressant, kanske ta ett mellanår.
%Hoppas verkligen att jag får en duglig studieplats.



 








Vad betyder raster för dig?
@En viktig paus för en god inlärning.
#Soffa och vänner.
 % Ett bra sista tillfälle att kolla igenom läxan.
& Ett bra första tillfälle att kolla igenom läxan.










Ni får uppgifter för en självstudielektion, vad gör du?
%Kämpar hela lektionen men måste fortsätta hemma för att du inte blev färdig.
@Gör undan uppgifterna redan kvällen innan så du kan göra andra läxor under självtudietimmen.
#Tar först en sväng via butiken så du har något gott att underhålla dig med medan du gör uppgifterna.
&Det blir netflix i soffan, långlunch på stan eller allmänt sluibande. Självstudier = inga studier.









Flest @
    Du är Supersatsaren!
Du är en begåvad person med stora drömmar. Det du gör så gör du ordentligt, inte minst i skolan. Ta det lugnt, stressa inte, du kan antagligen redan allt som behövs. Hur mycket du än känner dig oförberedd, så är de flesta antagligen mindre förberedda.







Flest #
  Du är den Smarta sluibaren!
Grattis! Provveckorna kommer antagligen bli dina favorittider på skolåret. Du kanske inte satsar på de allra högsta vitsorden, men du klarar dig galant på talang. Chipspåsen i högsta hugg och fötterna på bordet! Provsidorna hinner du ögna igenom i tåget på morgonen. Men kom ihåg, alla har det inte lika lätt som du, var tacksam och använd överloppsenergin på styrkekramar till dem om behöver!








Flest %
Du är Kämpen!
Du har det kanske inte lika lätt i skolan som de ovannämnda, men det hindrar dig verkligen inte från framgång. Dock måste du ligga i lite mer för toppresultaten, och det kan skapa mycket stress. Vi beundrar din kämpaglöd, men kom ihåg att andas också, och att i gymnasiet räcker en åtta gott och väl som ett riktigt bra vitsord.










Flest &
Du är den Likgiltige!
Du har förstått att det finns annat här i livet än skola. Du är inte så värst intresserad av neolitiska revolutionen och har därmed föga intresse att lära dig vad det var heller. Ditt motto är: ”Allt över 5- är pluspoäng” och den här låten kan vara the soundtrack of din provvecka.


Foto: Saga Brummer och Olivia Gripenwaldt

onsdag 9 september 2015

Lärkans bildkonstnärer på exkursion

Trots att det nya skolåret bara har några veckor på nacken har vår bildkonstlärare Virpi redan hunnit ta med sig sina konststudenter på en rad olika exkursioner. Häng med på några av dem!



I kurs 2 handlar det om arkitektur och design och en stor del av undervisningen sker utanför klassrummet. En grupp besökte Alvar Aaltos hem i Munksnäs och fick också bekanta sig med hans trädgård. 




Keramikkursen besökte keramik- och porslinsfabriken Arabia på Tavastgatan. Det är en upplevelse att ta del av den industriella produktionen och efter fabriksbesöket är synen på våra vardagsföremål ofta en annan. 


I filmkursen MoK 25 är det filmen som står i centrum. Gruppen besökte filmfestivalen Esbo Ciné och såg bland annat vampyrfilmen Therapy for a Vampire. I filmen får Sigmund Freud en ny patient i en 500 år gammal vampyr med äktenskapsproblem. 

fredag 4 september 2015

En oförglömlig dag

Att springa upp för trapporna med hejande och skrikande abin runt sig var ett ultimat sätt att börja Lärkans konvent 2015. Stämningen var på topp och alla var glada. Programledarna var charmiga och bidrog starkt till den trevliga stämningen. 



Uppträdandena började genast och snart var showen i full gång. Det bjöds på allt från lappdans, teater och bikinibrudar. Mycket underhållande, tyckte nog alla. 



Tutorerna bjöd på sig själva och hade arrangerat en ljuvlig kväll. Fast det var lite nervöst att stiga upp på scenen inför nästan hela skolan så visste man att man uppträdde inför en trygg publik. Då rann all nervositet bort och det var bara roligt!





En efter en blev ettorna upplockade från publiken och gick bakom scenen där de fick sina uppgifter. Tutorerna log brett då de delade ut uppgiften och lugnade oss små nervösa ettor. 



Men det var inte bara ettor som uppträdde. Flera olika abin var med på scenen, ställde sexfrågor och bidrog till programmet. Även turorn Eddi bjöd på fin aerobicdans i mönstrade tajts, vilket var en av höjdpunkterna. 



Då man hör om andra skolors konventsintagningar så kan man lugnt säga att lärkan har en ganska "snäll" sådan. Men apselut inte tråkig. Jag tycker att blandningen mellan de pinsamma och roliga inslagen var perfekt. 



Ingen måste göra något speciellt farligt och de som hade de "värsta" uppgifterna var alla sådana som visat att de klarar dem. Jag tyckte det var bra att ingen jätteblyg måste göra något jobbigt, för konventsintagningen skall vara trevlig för alla. Ingen såg nervös ut på scenen och man såg hur de flesta av eleverna lyste glatt. Verkligen en välplanerad kväll!



Ett av de avslutande numren var då Lärkans egen kärleksgud, Sid Sillander, skulle fria och klippa av vår rektors slips. Så till och med Magnus var med! Alla nummer var roliga och det var länge sedan som jag skrattat så mycket. En superlyckad kväll och enormt tack till alla som gjorde konventsintagningen till en oförglömlig dag. Alla var supernöjda!!


(Längst till vänster ser ni vår allra färskaste skolbloggare Siri Sundblom som skrivit det här inlägget. Till vardags ser hon mindre ut som Dalai lama, men är det konventsintagning så är det.)

Foto: Marie Krogius och Niklas Punkari