tisdag 31 mars 2015

Estland i Januari

En vecka efter att vi återvänt till skolan efter jullovet i januari åkte 14 elever tillsammans med finsklärarna Tuula och Anna till Estland för några dagar.

Genast när båten hade tagit i land i Tallinn gav vår estniska guide oss en rundtur i staden. Vi fick höra om intressanta händelser och se historiska platser som få av oss ens hade hört talas om innan. Vi fick besöka det välkända KGB-museet på Hotel Virus högsta våning. Utsikten var fantastisk. 
KGB-museet

Gamla stan i Tallinn

Efter att vi ätit en trerätters lunch på en mysig restaurang åkte vi med buss ner till staden Tartu som ligger dryga tre timmar från huvudstaden. Där övernattade vi två nätter på ett hotell vars standard och läge var bättre än vad någon av oss hade förväntat sig.
Under våra dagar i Tartu hann vi besöka bland annat Jaan Poska Gümnaasium, Suomi Instituutti, Tartu Universitet och nationalmuseet. Det var mycket intressant att lära känna det estniska skolsystemet (som förresten är rätt likt det vi har i Finland) och höra om universitetets och hela Tartus långa historia.
Rundvandring i Jaan Poska Gümnaasium

Skolmaten som eleverna i skolan själva betalar för.
De två sista dagarna spenderade vi åter i Tallinn. Vi fick den sista kvällen uppleva en fantastisk operett, Tsirkusprintsess, på Estonia-teatern.  Sista dagen i Estland gick ut på att efter en skön sovmorgon få besöka Kumu-museet med vår guide. Hon förde oss igenom museet med intressant fakta om konstnärerna och historien innan vi på egen hand fick utforska centrum av Tallinn. Vi hade några timmar på oss innan båten tillbaka till Helsingfors skulle åka och de timmarna spenderade vissa springandes från butik till butik medan andra satt på något kafé och njöt av staden på det viset.

Hälften av oss efter operetten Tsirkusprintsess


Det alla resenärer kan hålla med om är att resan var otroligt lärorik och ögonöppnande, intressant, minnesvärd och framför allt rolig. Jag hoppas verkligen att Estlandsresan kommer att ordnas även i framtiden och att många fler får uppleva det vi upplevde i januari.
 
Hela gänget på Suomi Instituutti. Suur aitäh!

Vi vill tacka Tuula och Anna massor för de fina minnena och upplevelserna vi fick!

Väggmålning i centrum av Tartu
Text och bild: Karolina Grundström

fredag 27 mars 2015

Jonas Waxlax får stort lärarpris

Vår fantastiska fysiklärare Jonas fick igår Svenska Tekniska Vetenskapsakademiens Lärarpris 2015. 

"Med sina tre grundprinciper möt eleven, lyft in samhället i skolan och skolan i samhället samt frekventativ användning av demonstrationer undervisar årets lärarpristagare lektor Jonas Waxlax fysik på ett målmedvetet, stimulerande och resultatgivande sätt i Gymnasiet Lärkan" står det på STV:s hemsidor. Läs mera här

Jonas har jobbat i Lärkan i fjorton år och är en mycket omtyckt lärare som väckt mångas intresse för fysik. I år har rekordmånga, 41 abiturienter, skrivit fysik i studentexamen. Hipp hurra för dig, Jonas!


måndag 23 mars 2015

Gammeldans revisited: Elevdansen på video



Videomaterial: Marie Krogius, Andreas Aalto, Niklas Punkari och Niklas Pajunen.
Klipp: Oliver Mangs.

söndag 15 mars 2015

Valet & kvalet

I torsdags försökte en småföretagare spränga riksdagen, Björn Wahlroos ordnade grekiskt party och Calle Haglund busade.
Det var alltså vår festsal som för ett par timmars tid förvandlades till en teater, då Lärkan fick besök av Teater Viirus. I en revyartad kavalkad mixades politisk satir, lekfullhet och ren humor fritt. Vi var ett ganska skapligt gäng lärkor som tagit tillfället i akt, så det blev verkligen riktig teaterkänsla. Jag tänker inte försöka förklara handlingen desto mer, för jag hoppas att alla som läser detta men inte ännu sett pjäsen går och ser den!
Som vanligt var den trogna dokumentationsgruppen aktiv under pjäsen, vilket betyder att Ni inte behöver läsa tråkig text om hur det var, utan kan skapa er en egen uppfattning utgående från bilder:

Var så goda!


#ihrakasa
Nalle bjuder
Allas vår Jörkkä Donner

Haglund avlägsnas från scenen
...hör Lärkans röööst...
Foto: Frans Cederlöf

söndag 8 mars 2015

Tammerfors filmfestival


Filmkursen MOK 25 avslutades med ett besök till Tammerfors filmfestival. Vi åkte iväg klockan nio på onsdag morgon och returresan skedde redan dagen därpå. Vi hann se sammanlagt 6 föreställningar med högst tio kortfilmer per föreställning, både finländska och internationella filmer. Festivalen var en fin möjlighet att se filmer som inte vanligtvis når masspublik och speciellt inte ungdomar, och det vidgade vår syn på vad allt film egentligen kan vara. 





På onsdagen såg vi föreställningarna Mental Nord, öppningsföreställningen, en internationell filmtävling och en inhemsk tävling. Mental Nord var en föreställning med nordiska filmer och som namnet säger handlade filmerna mycket om nordens anda. I öppningsföreställningen såg vi väldigt många olika filmer, ett kompakt paket med allt som film står för. I onsdagens sista föreställning visades två inhemska dokumentärer. Föreställningen slutade runt ett på natten och därefter släpade 13 trötta lärkor sig tillbaka till hotellet.




Vi fick som tur var ha sovmorgon (och ett stort hotellmorgonmål) eftersom torsdagens första föreställning började först klockan 12. Föreställningen hette Mielen häiriöitä och var ganska svårtolkad med mycket psykologisk spänning. Den sista föreställningen för vår del hette Tavatonta. Föreställningen var ganska krävande och den utmanade tittaren att verkligen fundera på vad man ville få sagt med filmerna.





Filmfestivalen var en fin upplevelse och en bra avslutning på kursen. Jag rekommenderar varmt MOK 25 för alla som är intresserade av att se och tolka filmer från olika perspektiv. Kursen har varit givande och intressant, och alla har säkert fått se något de gillat extra mycket!

lördag 7 mars 2015

Inför studentexamen

Vad händer egentligen i abiturienternas liv nu för tiden? Just nu pågår veckoslutet före studentexamensproven kör igång på riktigt. 

Jag kan ju inte tala för andras del men för mig själv känns det verkligen som jag har sovit, ätit och andats studentexamen i ungefär en månad. Varje morgon åker jag iväg till biblioteket och återvänder på eftermiddagen, kanske tränar lite på kvällen men gör inte mycket annat, för gör jag någonting på kvällen då jag inte läser kommer jag inte att orka läsa nästa morgon igen. För tillfället är det helt enkelt väldigt lite vänner, pojkvän och ansvarsuppdrag i diverse hobbyn men däremot väldigt mycket plugg, plugg och ännu mera plugg. Det är helt enkelt så vardagen ser ut, för mig i alla fall. Jag har nog aldrig vetat så lite om människorna i min omgivning som nu, har man tur stöter man på någon man känner i biblioteket. Men då är båda ju där för att läsa så det blir inte mycket diskuterat då heller.


Men vad är det då vi gör på riktigt? Det lättaste svaret då folk frågar vad vi gör är ju så klart att säga att vi är på bibban, men vad gör man egentligen på bibban? Hur och vad läser man? Igen kan jag bara tala utgående från mig själv, men förutom att äta de nötter eller vindruvor jag har med som tilltugg, ta pauser med att spela på telefonen eller försöka kolla in vad alla abiturienter runt omkring mig läser så har jag faktiskt ett ganska klart lässchema jag följer. För min del är dessa skrivningar nu i vår inte i närheten av hur tunga de kunde vara, jag skriver till exempel inget realämne och det enda jag egentligen läser på är matematik och engelska. Jag börjar morgonen med att göra ett kapitel engelska ur en övningsbok för studentexamen, och resten av tiden räknar jag gamla studentuppgifter i matematik. Det jag inte kan eller förstår frågar jag hemma på kvällen och får hjälp, jag är verkligen lyckligt lottad då jag har sådana som kan hjälpa mig där.


Och för att koppla av mellan läsningen då? För jo, alla behöver pauser och ingen kan läsa all sin vakna tid, även om det finns många som försöker inbilla både sig själva och andra att de gör det. Men den tiden tillbringar jag hemma, för det är rätt tungt att läsa så det är inte så att jag orkar med en massa håll igång på min lediga tid heller. Datorn och internet där till exempel alla avsnitt av världens bästa serie Friends finns har varit en rätt bra kamrat, på samma sätt som till exempel Viveca Stens kusligt spännande romaner. Jag orkar faktiskt läsa även hemma, skönlitteratur då, men jag håller nog med om att det inte skulle gå om inte boken var extremt bra, en bok som jag måste kämpa mig igenom skulle aldrig gå att läsa i en sådan här livssituation. Och det viktigaste av allt är så klart en god natts sömn, att somna i tid och om man inte får sömn i alla fall vila, samt att nog ha väckning ungefär samma tid varje dag ganska tidigt men inte vansinnigt tidigt. Det är vad som fungerar för mig, men alla är olika och någon kanske läser allra bäst klockan nio på kvällen, vad vet jag.


Så alla härliga ABIn där ute, kämpa på nu är det inte mycket kvar! Och alla andra, även om ni redan har studenten förbi och har fått den vita mössan, har den här våren framför er eller inte alls skriver studenten så hoppas jag att ni också har en trevlig vår och att ni gillade inlägget.


Text: Mette Bergh
Bild: Saga Brummer

Sankt Petersburg



Torsdagen den 26 februari samlades en förväntansfull skara på järnvägsstationen. Resenärerna var Sonja, Virpi och drygt tio rysk– eller konststuderande. Klockan tio gick tåget till St Petersburg och före tre lokaltid var vi framme. Efter kort information om programmet åkte vi metro till hotell Dostoevsky för att lämna av kappsäckarna och förbereda oss för middagen. Efter middagen gick vi till en föreställning med folkmusik och dans. 


Andra dagen var studiedag. Ryskagruppen hade lektion på Zlatoust. Vi lärde oss inte så mycket nytt, utan övade snarare på att använda oss av den ryska vi redan kunde genom diskussioner med varandra och läraren. Efteråt visades vi runt lite i staden. Konstgruppen gick till Ryska Museet och Eremitaget. Alla samlades för att äta middag tillsammans innan vi gick till Bolsjojteatern för att se en pjäs, en modernare version av Romeo och Julia. 

Trots att pjäsen var på ryska förstod vi det viktigaste av den välkända historien.
Efter teatern fick vi blinier på Teremok

På lördag fick vi åkad på guidad busstur.  Bussturen räckte fram till lunch, varefter vi gick till Vinterpalatset och Eremitaget med samma guide. Konstgruppen hade redan varit där, men det är så stort att det ändå fanns mycket nytt att se. Rundturen avslutades med en middag innan vi tog oss till Mikhailovskijteatern där vi fick se en balett.

Det var ganska nätt och jämnt att vi alla rymdes in i minibussen.
Den enorma Isakskatedralen.
Hotdogs utanför Kyrkan på Blodet.
Kyrkan på Blodet.

Sista dagen dagen hade vi chansen att på egenhand gå omkring i staden till de platser och butiker vi var intresserade av. Alla hade god tid på sig att köpa det vi ville innan vi klockan två begav oss mot järnvägsstationen. Middagen fick vi restaurangvagnen och klockan 18 var tåget i Helsingfors igen.


Resan var lyckad och vi vill alla tacka Sonja och Virpi som ordnade den

Bilderna är tagna av Elvira Ehnström, Olivia Gripenwaldt och Saga Brummer.

torsdag 5 mars 2015

Talangafton i äkta Lärkananda

Igår hade vi talangafton här i Lärkan. Det är en mycket trevlig tradition där till vardags dolda sidor hos våra kurskamrater lyfts fram. Jag ju vet inte vem som skulle tacka nej till att byta ut dagens sista lektion mot förstklassig underhållning och blåbärskaka.
Och vilken show alltså! Musik i alla dess genrer, dans, lyrik, magik och komik.




Vårt värdpar, Daniela och Thomas, bjöd på en liten specialskriven lärk-sång som inledning.

Vi fick höra på härlig soul

Fjolårets vinnarduo Vima var ett kärt återseende.
Språkälskarna fick sig en dramatisk dos rysk litteratur.


Stämsång när den är som bäst.

En teknisk cliffhanger tog metal-lärkornas framträdande till nya nivåer.

"Slash" imponerade med gitarrtrick på gitarrtrick.

Dansgruppen PJ-squad drog loss till Uptown Funk.

Robert berättade om sitt liv.... ja, på ett så roligt sätt att han röstades fram till publikens favorit! xD

Juryn bestod av Beate i åk 2, Janne Grönroos från radio x3m och modda- Amanda.



Och attitydtjejerna dansade till sig juryns pris.

Foto: Saga Brummer, Frans Cederlöf och Olivia Gripenwaldt

tisdag 3 mars 2015

Medalj tredje året i rad



Förra veckans torsdag spelades flickornas korgbollsturnering. Vi var det enda laget som var med både förra året och i år. Vi började med två vister mot Kyrkslätt och Mattliden och som sista match spelade vi mot Grankulla, och förlorade tyvärr guldet åt dem. I stället blev vi tilldelade varsin silvermedalj. Inte det vi hade hoppats på så klart, höga mål är ett måste, men duktigt spelade alla och för mig som var med tredje året i rad kan faktiskt känna mig lite stolt. Varje år har det funnits en sådan laganda och kämparglöd i Lärkans lag, och med det har vi kommit långt och tagit hem två silver och ett guld. Nu får de yngre se till att före traditionen vidare och kämpa även i fortsättningen.






Mette