Torsdagen den 6.3 var ingen vanlig dag för oss lärkor. Istället för normala lektioner hade vi temadag med inriktning på naturvetenskaper och matematik. Dagen bjöd på intressanta föreläsningar i auditoriet och olika workshops; som alternativ fanns allt från genteknik, vattenrening och molekylgastronomi till kaströrelse, sannolikhet och framtidens partikelaccelerator.
Dagen började med en föreläsning om aerosoler och hur de påverkar klimatet. Att vi i teorin kan reglera jordens medeltemperatur till önskvärd temperatur är rätt spännande, men är det möjligt i praktiken? Efter den tankeställaren var det dags för workshops.
Genteknik-workshopen var inte helt obekant för min del, med erfarenhet av både elektroforeskörning och genpistolanvändning i biologin var det mesta repetition, men när man är riktigt intresserad av DNA-strängar hit och dit så gör det inte så mycket.
I respirations- och cirkulationsfysiologi fick vi andas in och ut i plastpåsar, mäta lungkapacitet och blodtryck samt känna oss som riktiga läkare då vi lyssnade på varandras hjärtslag med stetoskop. Det var bara den där vita rocken som saknades.
Dagen avslutades med föreläsningen "Helvetet i en Algebraisk Eqvation". En både underhållande och intressant föreläsning om ekvationer av olika grader, både omöjliga och lite mindre omöjliga. Samt om matematiker och deras trevliga satser. Nu kan alla som var där lösa en fjärdegradsekvation för hand, eller hur?
Text: Louise
Bild: Ida