måndag 19 januari 2015

CERN

Förra veckans tisdag satte vi, 20 fysikelever och två lärare, oss på ett flyg och åkte iväg mot Geneve i Schweiz. Där tillbringade vi tre hela dagar i fysikens anda och gick omkring och på föreläsningar i CERN, världens största partikelaccelerator där man försöker uppnå förhållandena som rådde just efter universums födelse, Big Bang. Vi fick lära oss otroligt mycket och hade dessutom väldigt roligt, jag i alla fall. Och det var väldigt imponerande att få se allt man hört så mycket om, få se storleken i verkligheten. Försöka förstå hur det kan behövas så stora maskiner för att undersöka det allra minsta i vårt universum.
Efter en och en halv dag i CERN hade vi alla fått en ordentlig dos fysik så nu var det dags att se lite annat som finns i Geneve, vi besökte FNs huvudkvarter och Röda Korsets utställning samt gick omkring lite för oss själva i staden.

Röda korsets utställning var väldigt väldigt gripande och fick i alla fall mig att tänka väldigt mycket, här är till exempel bilder på barn som kommit bort från sina föräldrar, sedan skickas bilderna ut och i bästa fall får organisationen svar från barnens föräldrar. 

EN av de största sevärdheterna var den över 100 meter höga fontänen, som vi dessutom så bra från katedralen vi klättrade upp i.


Mette