måndag 20 mars 2017

Lyckad resa till CERN


Vi är nyss hemkomna från vårt äventyr. Och med vi och vårt äventyr menar vi 20 elever och två lärare som varit till Genève i Schweiz på den berömda projektresan till CERN - platsen med världens största partikelaccelerator. 
 
Resans huvudmål var att besöka CERN för att ta reda på vad det är som man undersöker där. Vi fick höra om hur man försöker ta reda på vad som hände under de första bråkdels sekunderna i vårt universum, om partikelkollisioner med massiva energimängder och om hur produktionen av antimateria går till. Ja, och mycket mer! 
 
Vi besökte också Röda korsets huvudkontor och FN:s (andra) huvudkontor.  De här platserna var värda varje sekund att besöka!

Resan var inte någon vanlig semesterresa, utan vi hade långa men intressanta dagar. Några av höjdpunkterna under resan var också de gemensamma middagarna där vi umgicks med varandra och faktiskt lärde känna varandra bättre. Vi fick också höra många skämt och livsråd från våra lärare. Det var roligt att se hur gruppandan utvecklades under den resans gång och hur mycket ny fysik vi lärde oss. Vi vill tacka Jonas och Åke och och förstås alla medresenärer för en super rolig ”once in a life time" resa.  
Text: Henrika Mohn och Veikko Luukkonen

Bild: Veikko Luukkonen