tisdag 14 april 2015

Livsråd, snus och politik på statsministerbesök

I måndags hade vi finbesök i Lärkan. Det var tydligen inte ett aprilskämt, även om beskedet kom den första, för i måndags fick vi alla bekanta oss med vår statsminister Alexander Stubb i vårt kära (och nu inte vattenskadade) auditorium.

Inte bara Stubb var hos oss, med sig hade han sin svenska kollega Anna Kinberg Batra. Ja, och en hel drös journalister. hbl, yle och t.o.m. expressen anade tydligen journalistisk tyngd i besöket.

Stubb kände inte för att dra kampanj, vilket var bra tänkt eftersom jag skulle tippa på att inte ens en fjärdedel av alla närvarande är röstberättigade i det stundande valet. Han verkade njuta av att vara tillbaka i sin gamla skola och bjöd på riktigt bra livstips och visdomsord.

Även om det kan kännas klyschigt då någon berättar för gymnasielever om att få vet vad de vill göra i framtiden i den åldern, så är det verkligen en viktig sak att påminna oss om. Ja det är bra tänk vår statsminister har: ät bra, motionera och håll ditt sinne öppet - se aldrig dig själv som fullärd.

Sedan var det frågestund och förutom en liten fråga om golf behandlades mesta aktuella politiska frågor så som Natomedlemskap, skattepolitiken, Krimkrisen och huruvida vi borde införa blockpolitik  i Finland. Det var riktigt lägligt att också ha en svensk toppolitiker på plats eftersom mycket som diskuterades faktiskt var lönt att jämföra med politiken hos våra västra grannar.

Som avslutning fick vi såklart höra en liten rackartygshistoria från Stubbs tid som lärka - tydligen var han en gedigen snusare på den tiden...
Och till sist, det viktigaste. Händerna i luften! Det ska tas en gruppbild!
 Bilder: Saga Brummer, Jesper Petterson och Oliver Mangs