lördag 16 januari 2016

Framgångar i riksomfattande kemitävlingTraditionen med lärkors framgång i Maols (Matemaattisten aineiden opettajaliitto) riksomfattande kemitävling har glädjande nog också detta läsår fått en fin fortsättning. Två kemikunniga deltagares utmärkta resultat i den skolvisa uttagningstävlingen förtjänar att lyftas fram och lovordas.


Abiturienten Joakim "Sälen" Kattelus kvalificerade sig till finaltävlingen i den mera krävande öppna serien, avsedd för dem som avlagt mer än tre gymnasiekurser i kemi. Rikets tjugo bästa deltagare i denna kategori kallas alltså till en andra omgång - finalen - som äger rum lördagen den 23 januari.

Finalisternas inbördes ordning avslöjas inte ännu eftersom båda deltävlingarnas poängsummor adderas och ger den slutliga rangordningen. I finalen mäts förutom aspiranternas teoretiska kunskaper också deras praktiska färdigheter i laborativa uppgifter. Gör man bra ifrån sig kan man bli uttagen till en elittrupp, som drillas vidare för att ytterligare vaska fram 2-4 meriterade deltagare i en årlig internationell tävling. Den kan du läsa om här.


Vi önskar ”Sälen” massor av tur och lycka i finalen, det behövs också utöver de gedigna kunskaper han besitter. Hoppas du tar dig vidare till Pakistan, där tävlingen ordnas följande gång, närmare bestämt i juli 2016!


Tävlingens grundserie är avsedd för studerande med tre eller färre kurser i kemi. Detta läsår placerade sig Markus Henttonen i åk 2 på en mycket hedersam femte plats på riksnivå. Han torde också få mera övningsuppgifter på posten. Klarar han dem med briljans kandiderar också han för en plats i elittruppen, fast konkurrensen med den öppna seriens experter, som studerat mycket mera och mera fördjupad kemi ju är stenhård. Men skam den som ger sig!


De bästa i båda serierna belönas också med diplom och monetära pris samt studieplats i flera universitet och högskolor i Finland.


En mera stolt och glad kemilärare får man nog söka utanför rikets gränser.

Text: den stolta och glada kemiläraren Hannele Hagström


Bild: Jesper Pettersson