torsdag 28 januari 2016

Fysikerna är tillbaka från CERNVår lärorika och ögonöppnande resa till den tuffaste arbetsplats en fysiker kan ha, var just så som vi tjugo resenärer hade förväntat oss och som vi sett fram emot i så gott som evigheter.

Nu vet vi alla hur länge det tar att bilda 1g antimateria (typ 10miljarder år), att pi är svaret på det mesta och att CERN helt på riktigt är den coolaste platsen i universum (med sitt temperaturrekord på 1,9 kelvin under ett av experimenten). Vi vet också att Jonas i grund och botten är en filosof, precis som de flesta fysiker egentligen är, och att Åke gillar att köra motorcykel. Fort.

Resan handlade alltså inte enbart om fysik, vi fick också besöka ett par andra intressanta platser. FNs andra huvudkvarter och Röda Korset kan suddas ut ur vår bucket list. Nu har Lärkan också rekordet på att ha räddat alla människor i Röda Korsets simulerade tsunamiförebyggningsspel. Teamwork fungerar. 22 kloka huvuden slogs ihop och pang så gick det!

Geneve som stad var alldeles underbar och man måste nog medge att klockbutikerna i Schweiz levererar. Dyrt. Och så blev vi om och om igen tipsade om att CERN nog behöver fräsha, nyblivna fysiker i framtiden för att lösa de problem samt frågor mänskligheten står framför. Kanske någon av oss lärkor hamnar där en vacker dag och får visa vad vi går för.
Ett stort tack till Jonas och Åke och förstås alla medresenärerna.

Text: Ida Kotisalmi
Bild: Jesper Pettersson