onsdag 26 februari 2014

Penkkis

Som missiler flyger papperskaramellerna genom luften och vi tar skydd bakom våra pulpeter. Öronbedövande musik, vrål och uppspelta abiturienter överallt.  Det är svårt att koncentrera sig på geometrisk talföljd då hela skolan plötsligt förvandlats till en stor festlokal. 
Det är abinas dag, inte ettornas eller tvåornas. Ändå minns jag väldigt bra hur vi som ettor dansade loss en torsdag morgon förra året i festsalen och sjöng: "meidän piti muuttaa maailma…". Det här året blev det mindre penkkis-dansande för tvåorna men desto mera skräpplockning, stämningen var trots allt densamma. Abiturienternas glädje och upprymdhet smittade snabbt av sig och få kunde låta bli att fnissa åt deras sanningsenliga lärarimitationer.
 Abispexet bjöd på alternativa framtidsyrken för lärarkåren, både mer och mindre otippade. Dansande matematiklärare och rappande biologilärare får man i alla fall inte se varje dag.
När jag i sällskap av ett par andra tvåor trängdes på esplanaden för att vinka av Lärkans skrikande flak kändes det overkligt att se dem åka iväg. 
Det är tvåornas tur nästa gång, vi har bara ett år kvar. Var det inte helt nyligen som vi förvirrade och osäkra för första gången traskade in genom skoldörren?
rolig eftermiddagsverksamhet för tvåorna: städning!
Text: Louise
Bild: Mette