lördag 20 september 2014

Besök från Bryssel

 

I torsdags fick Lärkan besök av en av sina före-detta elever, hela långa vägen från Bryssel! Lenita Lindström kom för att berätta om EU och sitt arbete inom den Europeiska kommissionen, där hon arbetat sedan 18 år tillbaka. Tråkigt nog var det bara en bunt lyckligt lottade lärkor som fick ta del av hennes föredrag - är man en upptagen karriärkvinna så är man... Lyckligtvis fick jag ändå anta mig uppdraget (mitt första uppdrag här över huvud taget!) att skriva en liten rapport om det hon hade att säga, så alla de andra också kan få en liten inblick :)

Lenita Lindström blev student från Lärkan 1985 och började därefter studera juridik vid Helsingfors Universitet. Hon var även med i någonting som kallas ELSA (European Law Student Association). Organisationen ordnade studentutbyten runtom i Europa, och på ett sådant åkte hon bl.a. till Bryssel där hon sedan kom att stanna - mycket längre än planerat. Lenita flyttade permanent till Bryssel direkt efter att ha fullgjort sina studier, och där bor och arbetar hon fortfarande.

I sex år har Lenita varit verksam vid kommissionens läkemedelsenhet, som även bedriver samarbete med det Europeiska läkemedelsverket i London. För att ytterligare förklara vad EU-kommissionen egentligen är säger hon att det är ett av de 3 viktigaste EU-organen. Hon trivs bra med sitt jobb, berättar hon, eftersom hon är fast anställd men ändå har möjlighet att t.ex. byta avdelning "om chefen råkar vara en skitstövel". Även lönen tycker hon är tillfredsställande; några exakta summor fick vi aldrig veta, men man kan väl bara gissa...

Utöver detta berättar Lenita lite allmänt om EU, hur en lag stiftas där och vad man fått till stånd med arbetet hittills. Hon nämner bl.a. EES-avtalet, Erasmus-programmet, dataroaming-funktionen och passagerarrättigheterna vid flygresor - allt detta handlar om EU-lagstiftningar. Därtill talar hon om EU på tidsaxeln, både lite historia och en inblick i framtiden.

Att flytta utomlands var en stor förändring i Lenitas liv. Det innebar att lämna familjen, hemmet, kulturen och det egna språket bakom sig och att anpassa sig till en alldeles ny omgivning. I början var allting svårt, men de goda språkkunskaper hon fick med sig från Lärkan hade hon genast mycket nytta av; särskilt engelskan men även av franskan som ju är ett av Belgiens nationalspråk. Fastän arbetet är intressant och angenämt är det också krävande. Arbetsdagarna är långa med många möten, vilket gör det svårt att kombinera arbetslivet med familjelivet. Ändå kör hon hårt fortfarande, och verkar klara sig fint; man lär sig spelets regler med åren, och erfarenheten är guldvärd.

Orsaken till att Lenita egentligen kom och föreläste i Lärkan är ett s.k. "Back to school"-program, som nu ordnas i Finland för första gången. Det går huvudsakligen ut på att EU-tjänstemän besöker sina före detta skolor och berättar om EU. Projektet har fått bra feedback tidigare, och vi hoppas att det fungerar lika bra även i Finland!

Det var till slut en elev som frågade vad man egentligen ska läsa för att kunna fortsätta till ett yrke som Lenitas. Man hade kanske väntat sig ett utförligt svar om alla de långa ämnen man måste ha och vilka steg som behöver klaras för att kunna nå toppen. Men svaret var oväntat enkelt; "lyssna till ditt eget hjärta och studera någonting du tycker om". Därtill betonade hon vikten av goda språkkunskaper och, okej, även juridik och statsvetenskap samt andra vetenskapliga ämnen. Om man har möjlighet att studera utomlands är det också en merit, och någonting man absolut ska utnyttja. För en lite högre arbetsposition måste man dessutom avlägga en akademisk slutexamen. I grund och botten lär man sig ändå bäst genom att arbeta - övning ger färdighet och ingen är perfekt från början. Det som Lenita ännu råder oss är att inte tveka, utan att modigt stå upp och visa vad vi går för; "kör på bara!". Och det verkar vara ett råd värt att följa - man ser hur långt det kan ta en.

Lenita håller sitt föredrag klart och tydligt, i en logisk ordning och med god kontakt till åhörarna. Hon använder många "svåra" ord och termer men förklarar dem till bästa förmåga så att alla säkert ska förstå. Med avslutande lyckönskningar och tack för vår uppmärksamhet lämnar sedan Lenita Lindström fysikklassen och skyndar sig iväg på nästa föreläsning. Hon lämnar samtidigt efter sig en klass fylld med inspirerade lärkor, som nu vet att de också kan uppnå sina drömmar bara de vågar ta itu med dem.

Sarah