onsdag 17 december 2014

Ett år som utbytesstuderande lärka

Åtta lärkor har nyligen sett världen som utbytesstuderande och har kommit tillbaka hem med spännande erfarenheter i bagaget. Idag fick skolan ta del av deras utbytesår.


Patrik, Sanya, Erik, Sonja, Charlotta, Thomas, Aurora och Ines bjöd på glimtar från deras utbytesperioder i olika delar av vår värld.


Med mycket humor och värme presenterade våra hemkomna utbytesstuderande deras erfarenheter av en vardag i ett helt annat land. Patu var i USA under sitt utbytesår.

Erik tillbringade sitt år i staden Lille i norra Frankrike. I hans skola hade de påkostade temaskolfotografieringar och ni kan säkert gissa vilket tema som gällde den här gången. Enligt Erik var det till en början rätt svårt att klara sig på skolfranskan, men han blev snabbt van.

Sanya var utbytesstuderande i Uruguay och pratade om de många stora skillnader som finns mellan den finländska och den uruguayska kulturen. Hennes smärtsamma skildring av att bli utsparkad av sin första värdfamilj gjorde stort intryck.


Sonja fick under ett år prova på livet i Sydkorea. Hon berättade om skoldagar som pågick mellan halv åtta på morgonen och tio på kvällen, om utseendehets som leder till att många väljer att skönhetsopera sig och om sällskapslekar som åtminstone för det ovana örat lät både våldsamma och märkliga.


Thomas talade mycket om de relationer han bär med sig efter utbytestiden i USA. Om en värdfamilj som det var svårt att ta farväl av och om en god vän som kommer på besök till Finland under jullovet. Och om rykten som började gå om Thomas. Visste ni att han har tre fruar här hemma och att hans pappa är en stor ledare i det kommunistiska Finland? Nej, det visste inte vi heller. Och inte Thomas själv heller.


De har sett flera olika länder. De bär med sig väldigt olika erfarenheter. Men en sak förenar våra utbytesstuderande; de rekommenderar att alla som är ens lite intresserade av ett utbytesår tar chansen och åker iväg. Deras glädje gick inte att ta miste på och att de har fått vara med om något helt unikt var uppenbart för alla oss som fick lyssna på dem idag.

Bild: Jesper Pettersson