söndag 10 maj 2015

Auf Wiederschnitzel Berlin!

Då har vi alla i Berlinprojektet landat på finsk mark igen och är med andra ord åter hemma efter en oförglömlig vecka i den tyska huvudstaden! Idag känner sig nog de flesta i gruppen trötta efter gårdagens välspenderade sista kväll, nöjda över resan som helhet och samtidigt lite sorgsna över att det sommarvarma, livsfyllda och överkulturella Berlin helt plötsligt blivit utbytt mot ett grått och nästan tio grader kallare Helsingfors. Efter en vecka fylld av roligheter och massor av nya intryck och händelser känns det alltid som lite av en kulturchock att återgå till vardagen och alla strikta skolrutiner, och samtidigt inse att allting man gått och väntat på så länge plötsligt är över. Men ändå kan man givetvis vara glad över allt man fått uppleva och alla roliga minnen man fått! 

Efter denna vecka kan man säga att vi alla mer eller mindre har fått uppleva Berlin (och den tyska kulturen) i ett nötskal och lärt känna staden ordentligt på många olika plan, oberoende om man varit här förut eller om detta var den första gången. Vi har alla blivit utsatta för tyska i stora doser och fått det bekräftat att man faktiskt klarar sig ganska bra på sina egna kunskaper från skolans lektioner. Vi har också fått lära oss hur man tar sig runt med Berlins kollektivtrafik även om S-Bahnen valde att strejka just den vecka vi var där, och vissa har fått chansen att upptäcka att den omtalade currywursten kanske inte är så farlig som namnet eventuellt kan antyda. 
Kort sammanfattat var vår resa på alla sätt mycket lyckad och minnesvärd. Bis zum nächsten Mal; vielen Dank für alles, Berlin!