onsdag 27 maj 2015

Filmregissör Hamy Ramezan besökte Lärkan

På onsdagen förra veckan fick ett par klasser träffa regissören Hamy Ramezan. Hamy är en finsk-iransk filmregissör som gjort två prisbelönta kortfilmer.

Hamy växte upp i Iran, när han var liten flydde han och hans familj Irak-Iran kriget till Istanbul och därifrån vidare till Jugoslavien där de bodde på ett flyktingläger ett par år. Därefter flyttade de till Finland som kvotflyktingar.

 Vi fick se hans båda kortfilmer, först Keys of heaven och sedan Listen. Båda tar upp svåra men viktiga teman som berörde och väckte tankar hos alla i salen. Filmerna väckte också många frågor som Hamy besvarade efteråt till publikens glädje. Han berättade också om utmaningar och roliga händelser som hänt under spelningarna.

Nu hoppas Hamy att hans film Listen skulle bli nominerad för Oscars-priset, detta vore möjligt då den vann ett pris på Tribeca Film Festival. Filmerna behandlar teman så som hur de känns att komma som flykting till ett nytt land utan att kunna språket. Genom filmerna har Hamy bra lyckats förmedla känslor samt lyfta fram aktuella problem i samhället.

För tillfället jobbar Hamy med en långfilm med namnet B-kansalainen. Filmen berättar om en familj som flyr inbördeskriget i Syrien och kommer till Finland som kvotflyktingar. Filmen handlar om hur de blir mottagna på mottagningscentralen i Joutseno. Filmen utkommer 2016 eller 2017.

Med tanke på periodens tema, mänskliga rättigheter, var programmet ypperligt då filmerna i allra största grad tangerade olika brott mot mänskliga rättigheter.
Föreläsningen och filmerna var en intressant upplevelse och för mig personligen bland de absolut intressantaste program som den fenomenbaserade perioden erbjudit mig.


Text: Jooa Mustonen
Bild: Niklas Pajunen