lördag 15 november 2014

BIOLOGI-OS IBO 2014 BALISvetten rinner ner längs pannan medan jag under det andra provets sista minuter försöker slutföra biologiska experiment någonstans på andra sidan av vår planet. Under den senaste timmen har jag installerat en kromatografiplatta, uppmätt klorofyllvärden och stärkelsehalter med spektrofotometri och mycket hastigt framställt preparat för växtanatomiska studier. Febrilt försöker jag dra slutsatser från de värden jag fått, granskar mina hypoteser en efter en, kastar fram både siffror och bokstäver i svarsfälten, kryssar för antingen sklerenkym eller parenkym. I den stund då klockan ringer tar jag ett djupt andetag, ser mig omkring och undrar hur jag egentligen hamnat här.

I början av juli 2014 ordnades den 25:e Internationella Biologiolympiaden (International Biology Olympiad, IBO) på den tropiska ön Bali i Indonesiens övärld. IBO är en tävling för gymnasieelever där elevernas förmåga att lösa biologiska problem och genomföra biologiska experiment testas. Över 60 länder deltar i tävlingen och från varje land väljs fyra elever till tävlingen; den här gången hade jag äran att få representera Finland andra året i rad. Även om IBO:s viktigaste syfte är att erbjuda akademiska utmaningar för ungdomar världen över så handlar det lika mycket om att befrämja internationella kontakter mellan biologiintresserade elever. Till följande ger jag en inblick i vad allt som hände under en veckas tidsperiod fullspäckad av sprudlande biofili.

Vägen till Bali

Kvalifikationsprocessen till IBO började i januari då Biologi- och Geografilärarnas förbund ordnade sin årliga nationella tävling där alla gymnasielever har möjlighet att delta. (Fråga gärna Tiina V. eller Tom A. om detta prov om du var intresserad av biologi innan du läste detta, eller om du mot förmodan blev det efter att du läst detta.) Genom att utmärkt behärska gymnasiets biologikurser och lite till blev de sex bästa från detta nationella prov valda till nästa omgång, nämligen en veckas uttagningskurs på Helsingfors universitet. Efter 1328 sidor av Cambells Biology, fyra intensiva mikroskoperingstimmar om växter, tre timmar av kolonnkromatografi, 120 min av aminosyrors titrering, ¼ dygn av insekters och tagghudingars dissektion och ca 18700 sekunder av spektrofotometrisk bestämning av mängden antocyanin, 90 min av intensiv PCR tillsammans med ekologisk statistik och 32 sidor av uppgifter fick jag sedan veta att jag var en av fyra lyckliga (i detta skede kanske du tycker olyckliga) på väg till IBO 2014 på Bali tillsammans med Niko Johansson, Maria Kataja och Niko Kemi. Våra reseledare och Finlands jurymedlemmar var Justus Mutanen och Matias Lommi.

På Bali

Vi påbörjade vår resa mot Bali redan ett par dagar tidigare för att kunna komma över jetlagen och bekanta oss med de lokala sevärdheterna före själva tävlingen.  Vi flög via Singapore och anpassade oss till det tropiska klimatet där under en natt innan vi fortsatte vår resa till själva Bali. Vi lyckades tappert ta oss genom trafikkaoset (på Bali finns exakt två trafikregler: väj för större fordon och stanna vid rött ljus) till Monica Bali Villa där vi stannade några dagar. Nästa dag gjorde vi en utflykt och körde runt ön. Vi hade turen att få en mycket trevlig och öppen taxichaufför som kunde berätta ett som annat om lokalinvånarnas syn på livet. Han visste berätta att barnen inte går till skolan om det är under 20oC (det är ju alldeles för kallt), och han var fast övertygad om att människor inte kan leva i minusgrader (vilket ju roade oss en del). Därtill hade han inte ännu beslutat vem han skulle rösta på i presidentvalet, för han påstod att han kunde få bättre ”erbjudanden” (!) just före valdagen. 
IBO 2014

Vi anlände till Aston Denpasar Hotel på lördag kväll 4.7 och genast därefter började vi bekanta oss med våra medtävlare. Dagen därpå var det dags för öppningsceremonin vid Bali Nusa Dua Convention Center där vi stolta representerade Finland med studentmössorna på huvudet. Dessa var omtyckta så till den grad att vi blev dokumenterade i över 50 selfien! På måndag fortsatte vi med diverse grupplekar för att lätta upp stämningen lite mera. Samtidigt fick vi bekanta oss med laborationsutrustningen och det började gå vilda spekulationer om vad som kunde testas i de praktiska proven, eftersom utrustningen hade varit ganska så varierande, det fanns bl. a. mikropipetter, centrifug, 25 olika dissektionsverktyg, mikroskop och mp3-spelare.


På tisdag vaknade vi fulla av förväntan och/eller förtvivlan. Nu var det äntligen dags för den praktiska tävlingsdelen, som i sin tur bestod av fyra skilda prov à 90 min.  Före tävlingen hade vi endast fått veta de mångtydiga rubrikerna för de praktiska proven, nämligen Cell and Molecular Biology, Plant Anatomy and Physiology, Animal Physiology and Systematics, Ecology and Ethology. Först visade det sig att jag skulle jag digestera olika bakterieplasmider med olika restriktionsenzymer och sedan separera DNA-fragmenten med hjälp av elektrofores. Dessutom skulle jag studera teoretiskt bakteriernas exponentiella förökning. Därefter var det dags för prov 2, som jag redan berättade om genast i början av den här texten. Det tredje provet innehöll statistiska uppgifter om indonesiska fiskars salttolerans samt artbestämning av indonesiska räkor och en slutledning av deras eventuella fylogeni. Slutligen var det dags för en studie om de indonesiska ekosystemens succession och en etologisk artbestämning av fåglar på basis av deras sång.

  

Två dagar senare på torsdag vaknade vi av en överraskning, det teoretiska provet som var tänkt att börja på morgonen hade förflyttats till eftermiddagen. Vi fick höra att det hade funnits så mycket korrigeringar i frågeuppställningarna så att tävlingsjuryn helt enkelt inte hade lyckats få frågorna färdiga! Dessutom hade tävlingsarrangörerna först tänkt sig att frågorna skulle besvaras via en nätportal, men i och med att nätförbindelsen inte fungerade ordentligt blev vi slutligen tvungna läsa frågorna från pdf-filer. Allt detta ledde till att vi skrev provet på eftermiddagen och kvällen med trötta ögon tittande på datorskärmar, innehållande uppgifter om bl.a. risodlingens ekologi, proteinernas struktur och alkoholens nedbrytning i levern . Alla tycktes dock ta saken med ro (vi firade t.o.m. Niko J:s  födelsedag under förmiddagen). Knappast skulle stämningen ha varit lika munter om samma hänt under studentexamen (som ju förresten snart också blir elektronisk).


På onsdag, dagen mellan provdagarna, gjorde vi en utflykt till Bali Safari och beundrade den indonesiska faunan och såg bl.a. tapirer, en tigerfamilj och en komodovaran.  På fredag däremot kunde vi slappna av fullständigt på Ayodya beach innan vi igen fick träffa vårt lands jurymedlemmar. Dessa kunde berätta om vilken arbetsdryg vecka de hade haft och hur de knappast sovit något alls natten före de teoretiska proven. Efter mötet med dem styrde vi mot Uluwatus tempelområde. De lokala aporna ansågs heliga, men i vår mening var de snarare de värsta kleptomaner vi någonsin stött på; de lyckades stjäla både glasögon och vattenflaskor medan vi gick omkring på området. Dagen kulminerade i en traditionell Kecak-folkdansföreställning.


 

På avslutningsdagen nådde sedan Finland sitt bästa resultat i IBO någonsin, för Niko J. och jag förbättrade våra resultat från ifjol och tog en silvermedalj den här gången, Niko K. fick brons och Maria ett hedersomnämnande. Vårt land hade tidigare fått enstaka silvermedaljer åren 1999, 2001 och 2011, men aldrig tidigare hade vi fått två silvermedaljer i samma OS. Enligt vad som berättats är jag den första finlandssvenska OS-medaljören i biologi. Den muntra stämningen blev ju bara bättre då vi fick äta något annat än ris under galamiddagen efteråt! Under veckan fick vi vara med om så mycket och vi blev bekanta med så många likasinnade runtom i världen. Men tyvärr visste vi alla att den fenomenala veckan nu var över. Tyvärr anade vi alla finländare också att vår framgång inte precis skulle slå sig igenom i media där hemma.


I fortsättningen får andra biologiintresserade gymnasister försöka slutföra biologiska experiment någonstans på andra sidan av vår planet. Och undra hur de hamnat där. 

Jakke Neiro
ABI -14