fredag 14 november 2014

Lärkan Niklas Miller vann matematiktävling

Vår abiturient Niklas Miller vann senaste vecka den matematiktävling som årligen ordnas av Teknologföreningen, den svenskspråkiga nationen vid Aalto-universitetet. Hurra för dig, Niklas!

Det blev en heldag på universitet för Niklas och de andra abiturienterna som deltog. Själva provet tog tre timmar och bestod av sex uppgifter av varierande svårighetsgrad. Niklas berättar att uppgifterna hade sin grund i gymnasiets läroplan, men de innehöll också fördjupad universitetsmatematik som skulle tillämpas med hjälp av givna data.
- Uppgifterna gällde optimering av volymer och areor med hjälp av derivatan, areaberäkning med kryssprodukter, lösning av ekvationer, induktionsbevis och sannolikhetslära, säger Niklas (och någonstans där förstod modersmålsläraren inte längre riktigt allt han sa).

Niklas hade redan från första början en känsla av att det kunde gå bra i provet, eftersom uppgifterna verkade mer eller mindre bekanta från gymnasiekurserna och eftersom tekniken för induktionsbeviset, som många ansåg vara provets svåraste fråga, var färskt i minnet.
- Med tanke på att jag tävlade mot Svenskfinlands toppar i matematik, så måste jag erkänna att min vinst kom som en överraskning, säger Niklas.

Enligt Niklas är det bästa med matematiken att den saknar gränser.
- Med hjälp av den kan man skapa helt abstrakta världar som kan vara till praktisk nytta. Inom fysik och teknik behövs matematik för att beskriva lagbundenheter i naturen, medan företag behöver matematiska kunskaper för att maximera sin vinst, menar han
Niklas betonar också att det är viktigt att vi behärskar matematik i en värld där allt flera uppgifter sköts av datorer och robotar. Själv tycker han dock om matematiken helt enkelt därför att det är tillfredsställande att lösa problem. När man plötsligt kommer på någon elegant lösning till ett klurigt problem känner man sig lättad och nöjd.
- Oftast är den enkla lösningen den vackraste.

Efter studentskrivningarna funderar Niklas på att studera utomlands eller söka till Aalto-univesitetet. Vid sidan om matematiken har han ett intresse för fysik och teknik och är speciellt intresserad av energiproduktion och olika tekniska innovationer i samhället.
- Min dröm är att bidra till utvecklingen av bättre energiproduktionsmekanismer - speciellt atomenergi och vågenergi kan ha stor potential i framtiden. Garanterat kommer matematiken att vara till nytta i mina framtida studier, säger Niklas.

Grattis igen, Niklas!