söndag 8 mars 2015

Tammerfors filmfestival


Filmkursen MOK 25 avslutades med ett besök till Tammerfors filmfestival. Vi åkte iväg klockan nio på onsdag morgon och returresan skedde redan dagen därpå. Vi hann se sammanlagt 6 föreställningar med högst tio kortfilmer per föreställning, både finländska och internationella filmer. Festivalen var en fin möjlighet att se filmer som inte vanligtvis når masspublik och speciellt inte ungdomar, och det vidgade vår syn på vad allt film egentligen kan vara. 

På onsdagen såg vi föreställningarna Mental Nord, öppningsföreställningen, en internationell filmtävling och en inhemsk tävling. Mental Nord var en föreställning med nordiska filmer och som namnet säger handlade filmerna mycket om nordens anda. I öppningsföreställningen såg vi väldigt många olika filmer, ett kompakt paket med allt som film står för. I onsdagens sista föreställning visades två inhemska dokumentärer. Föreställningen slutade runt ett på natten och därefter släpade 13 trötta lärkor sig tillbaka till hotellet.
Vi fick som tur var ha sovmorgon (och ett stort hotellmorgonmål) eftersom torsdagens första föreställning började först klockan 12. Föreställningen hette Mielen häiriöitä och var ganska svårtolkad med mycket psykologisk spänning. Den sista föreställningen för vår del hette Tavatonta. Föreställningen var ganska krävande och den utmanade tittaren att verkligen fundera på vad man ville få sagt med filmerna.

Filmfestivalen var en fin upplevelse och en bra avslutning på kursen. Jag rekommenderar varmt MOK 25 för alla som är intresserade av att se och tolka filmer från olika perspektiv. Kursen har varit givande och intressant, och alla har säkert fått se något de gillat extra mycket!