tisdag 31 mars 2015

Estland i Januari

En vecka efter att vi återvänt till skolan efter jullovet i januari åkte 14 elever tillsammans med finsklärarna Tuula och Anna till Estland för några dagar.

Genast när båten hade tagit i land i Tallinn gav vår estniska guide oss en rundtur i staden. Vi fick höra om intressanta händelser och se historiska platser som få av oss ens hade hört talas om innan. Vi fick besöka det välkända KGB-museet på Hotel Virus högsta våning. Utsikten var fantastisk. 
KGB-museet

Gamla stan i Tallinn

Efter att vi ätit en trerätters lunch på en mysig restaurang åkte vi med buss ner till staden Tartu som ligger dryga tre timmar från huvudstaden. Där övernattade vi två nätter på ett hotell vars standard och läge var bättre än vad någon av oss hade förväntat sig.
Under våra dagar i Tartu hann vi besöka bland annat Jaan Poska Gümnaasium, Suomi Instituutti, Tartu Universitet och nationalmuseet. Det var mycket intressant att lära känna det estniska skolsystemet (som förresten är rätt likt det vi har i Finland) och höra om universitetets och hela Tartus långa historia.
Rundvandring i Jaan Poska Gümnaasium

Skolmaten som eleverna i skolan själva betalar för.
De två sista dagarna spenderade vi åter i Tallinn. Vi fick den sista kvällen uppleva en fantastisk operett, Tsirkusprintsess, på Estonia-teatern.  Sista dagen i Estland gick ut på att efter en skön sovmorgon få besöka Kumu-museet med vår guide. Hon förde oss igenom museet med intressant fakta om konstnärerna och historien innan vi på egen hand fick utforska centrum av Tallinn. Vi hade några timmar på oss innan båten tillbaka till Helsingfors skulle åka och de timmarna spenderade vissa springandes från butik till butik medan andra satt på något kafé och njöt av staden på det viset.

Hälften av oss efter operetten Tsirkusprintsess


Det alla resenärer kan hålla med om är att resan var otroligt lärorik och ögonöppnande, intressant, minnesvärd och framför allt rolig. Jag hoppas verkligen att Estlandsresan kommer att ordnas även i framtiden och att många fler får uppleva det vi upplevde i januari.
 
Hela gänget på Suomi Instituutti. Suur aitäh!

Vi vill tacka Tuula och Anna massor för de fina minnena och upplevelserna vi fick!

Väggmålning i centrum av Tartu
Text och bild: Karolina Grundström